În această sală avem câteva expoziţii ale principalelor ocupaţii ale locuitorilor Maierului: agricultura, morăritul, vânătoarea, olăritul, stupăritul şi păstoritul.
Agricultura este reprezentată prin câteva obiecte foarte vechi: un plug de lemn cu coarnele din acelaşi trunchi, doar cu brăzdarul de fier, o grapă cu cuiele din lemn, o greblă de arie, îmblăciu, tiocuri pentru cuţi de coasă, furci, juguri de boi, scorbaci şi multe altele.
Sunt păstrate şi câteva fragmente dintr-o moară de mână, măsurători de cereale (litră, cupă, cumpănă), dar şi câteva obiecte vechi de vânătoare cum ar fi capcane pentru diferite animale sălbatice (urs, lup, vulpe, cerb), cornuri de vânătoare, pumnale, trofee etc.
Olăritul a fost o străveche ocupaţie la noi, dar a dispărut după primul război mondial. Au rămas însă vasele, smălţuite sau nesmălţuite (făcute în secolele XVI-XVII), oalele de diferite forme şi dimensiuni, ulcioarele etc.
Stupăritul e reprezentat de stupii făcuţi în trunchiuri de copac sau ştiubeie, după denumirea populară, având mai mult de 200 de ani. De asemanea nu lipsesc nişte coşniţele de prins roiurile de albine.
Păstoritul a fost reprezentat de secole, măierenii fiind buni crescători, atât de oi, cât şi de vite, statisticele arâtând că aceştia deţineau cel mai mare număr de oi. Vase şi unelte de stână, cumpănă, cântar, carâmburi, trâmbiţă, fluiere, pungă de tutun, căuce şi alte măsurători de diferite dimensiuni amintesc de această străveche ocupaţie.
Spirala luminii expune „în urcuş” instrumente de iluminat, începând cu cele mai vechi opaiţe până la felinarul de tip vechi.
Se mai continuă aici prezentarea unor evenimente istorice care au lăsat anumite urme în viaţa satului. Vorbim de cele două războaie mondiale, dar şi de Marea Unire din anul 1918. Totul e prezentat prin obiecte, documente (cărţi, scrisori, ziare) şi fotografii reprezentative.